Sana esiintyy lihassa

Kirjoittajat

DOI:

https://doi.org/10.51809/te.122002

Avainsanat:

Esa Kirkkopelto, logomimesis, mimetologia, mannermainen filosofia, teatteritiede, filosofia, teatterin filosofia, teatteriteoria, näyttämötaide, esiintyvä taide, ruumis, esiintyvä ruumis, jälkistrukturalismi, dekonstruktio

Abstrakti

Kirja-arvio teoksesta Esa Kirkkopelto: Logomimesis: Tutkielma esiintyvästä ruumiista. Tutkijaliitto, Helsinki 2020. 351 s. ISBN 978-952-7093-19-1.

Esa Kirkkopellon Logomimesis: tutkielma esiintyvästä ruumiista asettaa vastakkain mimetologian eli länsimaisen ajatteluperinteen pyrkimykset ottaa mimēsis, performatiivinen tai esityksellinen jäljittely ja siihen liittyvät ilmiöt, haltuun käsitteellisten ja teoreettisten diskurssien avulla ja Kirkkopellon uudisterminä lanseeraaman logomimesiksen, esityksellisen käytännön, joka ruumiillisin keinoin performoi diskurssien ja kielen toimintaa ja niiden peruuttamatonta sidosta materiaalisuuteen, ruumiin kielellisyyttä ja kielen ruumiillisuutta. Teoreettisen suurhankkeen lähtökohtana on jälkistrukturalismin ja dekonstruktion, erityisesti Philippe Lacoue-Labarthen, esiin nostama penseys mimēsistä, jäljittelyä, toisintamista, uusintamista, toiseksi tekeytymistä, sanalla sanoen esittämistä ja esiintymistä kohtaan.

Kirjoittajan esittely

Jussi Backman, Jyväskylän yliopisto, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos

FT, dosentti, akatemiatutkija, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto

Tiedostolataukset

Julkaistu

2022-12-31

Viittaaminen

Backman, J. (2022). Sana esiintyy lihassa. Tiede & edistys, 47(4), 348–351. https://doi.org/10.51809/te.122002

Numero

Osasto

Esittelyjä ja erittelyjä