Hurmaava isänmurha

Kurki: Psykoanalyysin alku

Kirjoittajat

  • Timo Kaitaro Helsingin yliopisto

Avainsanat:

Janne Kurki, kirja-arvio, Psykoanalyysin alku, Sigmund Freud, Bertha Pappenheim, Josef Breuer

Abstrakti

Janne Kurki: Psykoanalyysin alku. Josef Breuer, Bertha Pappenheim, Sigmund Freud ja talking cure. Apeiron, Vantaa 2021. 432 s.

Janne Kurjen teos alkaa johdannolla, kiihkeällä julistuksella, jossa kirjoittajan arkkivihollisiksi paljastuvat ”paperipsykiatrien tilastoartikkelien systeemiväkivalta” eli satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset, Helsingin yliopiston filosofian ja estetiikan laitoksilla harjoitettu ”keinotekoisten kielten kontrolli ja manipulaatio” sekä kansainvälisen psykoanalyyttisen yhdistyksen IPA:n edustama ortodoksinen psykoanalyysi. Voisi ajatella, että johdannon julistava sävy syö kirjan uskottavuutta tietokirjana. Se synnyttää ensivaikutelman, että kyseessä ei ole historiallinen tutkimus psykoanalyysin alkuvaiheista vaan psykoanalyysin ja psykiatrian koulukuntien välisiin kiistoihin liittyvä poleeminen puheenvuoro. Toisaalta johdanto puolustaa myös paikkaansa: on tietenkin parempi, että lukija tietää kirjoittajan poleemisen aseman heti kättelyssä.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2022-06-17

Viittaaminen

Kaitaro, T. (2022). Hurmaava isänmurha: Kurki: Psykoanalyysin alku. Tiede & Edistys, 47(1-2), 96–99. Noudettu osoitteesta https://tiedejaedistys.journal.fi/article/view/120079

Numero

Osasto

Esittelyjä ja erittelyjä