Taloudellinen valta yliopistoissa | keskustelutilaisuus

2022-10-18

Taloudellinen valta yliopistoissa -keskustelutilaisuus | maanantai 31.10.2022 klo 14-16 | Café Toivo, Tampereen yliopisto, Kalevantie 4 | Keskustelijoina Auli Harju, Mikko Poutanen, Paula Saarinen ja Juha Suoranta | Tilaisuudessa julkaistaan Tiede & edistyksen seuraava numero 3/22 | Yhteistyössä Politiikasta-verkkolehti ja Parempi yliopisto -tutkimushanke

* * * 

Viime vuosien mullistukset yliopistojen rahoituksessa ja hallintomalleissa ovat muuttaneet yliopistodemokratian tilaa. Merkittävä muutos oli vuoden 2009 yliopistolaki, joka toi korkeakoulukentälle uusina toimijoina säätiöyliopistojen perustajat. Mitä näissä mullistuksissa itse asiassa on tapahtunut? Miten tapahtuneet muutokset näkyvät yliopistojen ja tutkimuksen tekemisen arjessa? Kuka yliopistoissa tällä hetkellä käyttää valtaa, ja miten?

Tiede & edistys -lehti ja Politiikasta-verkkolehti järjestävät maanantaina 31.10. yhteistyössä Parempi yliopisto -tutkimusprojektin kanssa keskustelutilaisuuden, jossa paneudutaan yliopistojen nykytilanteeseen sekä tutkimuksen tekemisen ja yliopistodemokratian viime aikaisiin muutoksiin.

Puhujina tapahtumassa ovat yliopiston muutoksia eri näkökulmista tutkineet Auli Harju, Mikko Poutanen, Paula Saarinen ja Juha Suoranta. Keskustelun lähtökohtana on Politiikasta -verkkolehden korkeakoulupolitiikkaa käsittelevä juttusarja sekä Tiede & edistyksessä juuri julkaistu artikkeli “Säätiöyliopistojen perustajien valta. Tapaus Teknologiateollisuus ja Tampereen yliopisto”, jonka ovat kirjoittaneet Hanna Kuusela, Tuukka Tomperi, Juha Raipola, Veera Kaleva, Mikko Poutanen, ja Tuomas Tervasmäki.

Keskustelun fasilitaattoreina toimivat Tiede & edistys -lehden päätoimittajat Ari Korhonen ja Katariina Mäkinen. Tapahtuma on samalla lehden 3/22-numeron julkaisutilaisuus.

Tapahtuman aika ja paikka: maanantai 31.10. klo 14-16, Tampereen yliopiston Café Toivo (Kalevantie 4, Keskustakampus, päätalo 2. krs; aulan portaat ylös ja vasemmalle). Tarjolla pientä syötävää ja juotavaa